okt
19
2012

Zajednicke karakteristike roditelja

Bez obzira na kulturno ili društveno – ekonomsko porijeklo, roditelji pokazuju mnogo istih karakteristika koje dominiraju u literaturi te ih ovdje ukratko prezentujemo:

1. Bez obzira na okolnosti ili prilike u kojima žive, većina roditelja doživljava povezanost sa svojom djecom kao odnos iz ljubavi. Bilo da su začeta i rođena u najbolje ili najnepovoljnije vrijeme, dječija zavisnost, svježina i ljepota bude osjećaje zaštitništva, starateljstva, brižnosti i povezanosti. Iako roditelji mogu pokazati ljubav prema svojoj djeci na mnogo načina, ili im možda može nedostajati fizičkih ili emocionalnih sredstava da iskažu svoju ljubav na načine za koje smatramo da su prikladni. Veza između roditelja i njihove djece čvrsto stoji kao jaka veza koja ujedinjuje roditelje širom svijeta.

2.  U centru odnosa roditelj – dijete je san i želja da djeca iskuse dobar, ispunjen život i dostignu svoj potencijal onako kako to njihovi roditelji možda i nisu uspjeli ostvariti. Bilo da se “najbolje” odnosi na zadovoljavanje osnovnih potreba za hranom, utočištem, ili odjećom, ili pružanjem prilika za obrazovanje i druga poticajna životna iskustva, većina roditelja želi za svoju djecu ono što oni cijene i vrednuju u svojim vlastitim iskustvima ili u svojim nadanjima i snovima. Željeti najbolje za svoju djecu često služi kao motivišuća snaga za žrtvovanja koja roditelji čine u korist svoje djece. Čak i kad roditelji možda nisu u mogućnosti da pruže svojoj djeci onoliko koliko bi htjeli, želja za “dobrim” i “najboljim” se čini zajedničkom vezom ogromne većine roditelja u svijetu.

3.  Prvi i najutjecajniji učitelji roditeljskih stavova, znanja i vještina su naši vlastiti roditelji i porodica. Uspostavlja se model i krug koji se ogleda u malim detaljima svakodnevnog života, kao i u osnovnim vjerovanjima i pristupima odgoju djeteta. Bilo da su iskustva o roditeljskom odgoju nosila karakteristike topline, hladnoće, njegovanja, zanemarivanja, dopuštanja ili autoritativnosti, dosljednost i kontinuitet po kojem se krug ponavalja je duboka. Ipak, promjena je također dio ljudskog života, te roditeljstvo ne predstavlja nikakav izuzetak od ovog pravila.

4.  Bez obzira na moć prošlosti, roditelji mogu i zaista čine svjestan i savjestan pokušaj da se odreknu starih načina razmišljanja i ponašanja, te nauče nove načine stvaranja vedrog raspoloženja i uzajamnog odnosa sa svojom djecom. Vjerovanje u sposobnost roditelja da preispitaju i odbace nezdrave i neuspješne metode odgoja djeteta u korist novih saznanja i vještina je u samoj srži svih nastojanja da se roditelji obrazuju. Kroz stalno rastući broj knjiga, video materijala, materijala za samostalni rad, ili kroz individualno savjetovanje, roditelji su ohrabreni da se ukrcaju na putovanje otkrivanja i učenja o svojoj ulozi u “stvaranju ljudi”.

 

“Roditeljstvo je težak posao, koji samo vi možete dobro obaviti.”

O Autor: Emir Sinan je rođen 16.02.1982. godine u Gornjem Vakufu. Osnovnu i srednju školu (Gimnaziju) završio u Gornjem Vakufu – Uskoplju, a Nastavnički fakultet na Univerzitetu “Džemal Bijedić“ u Mostaru 30.09.2005. godine. Tema diplomskog rada kod mentora prof.dr. Milenka Kundačine glasila je “Izrada i baždarenje testa znanja iz predmeta fizika u osmom razredu osnovne škole”... više u biografiji !

Komentar

Kalendar

Juni 2018
P U S Č P S N
« feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arhiva

Lista linkova


blog counter